Kapusta kiszona z dodatkiem tartych ziemniaków

To jeden ze sposobów przygotowania, a właściwie zagęszczenia kapusty kiszonej, którym podzieliła się alidab. Prosto, prawie przaśnie, ale jak smacznie!!!
Tak przygotowaną kapustę podajemy szczególnie do kotletów schabowych, mielonych, zrazów, pieczonych żeberek. Smakuje wybornie.
 

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
2-3 łyżki smalcu
1-2 liście laurowe
kminek lub majeranek
parę ziaren ziela angielskiego
2 średnie surowe ziemniaki
pieprz czarny mielony
przyprawa maggi do smaku (ostrożnie, żeby jej zapach nie zdominował kapusty)

Wykonanie

Kapustę pokroić drobno, przepłukać wodą – trochę kwasu zostawić w kubku.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym smalcu, dodać kapustę, jeszcze chwilę smażyć, następnie podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kminek lub majeranek.
Gdy kapusta będzie prawie miękka, dodać dwa spore ziemniaki starte na tarce (jak na placki ziemniaczane), wymieszać, podlać jeszcze wodą w razie potrzeby i gotować na bardzo wolnym ogniu, uważając żeby się nie przypaliła (zalecam podłożyć pod garnek płytkę).

Dodanie surowego ziemniaka działa jak zagęszczacz – dlatego łatwo ją przypalić, a wtedy jest nie do uratowania.
Kapustę po dodaniu ziemniaków należy gotować ok. 15 minut aż stanie się szklista, błyszcząca.
W razie potrzeby dodać odlanego wcześniej kwasu, doprawić tak, aby miała wyrazisty smak.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*