Racuchy na maślance ze śliwkami smażonymi

Musiałam wykorzystać śliwki, bo już zbyt dojrzałe się robiły i przyszedł mi pomysł, by zrobić z nich taki a’la sos do racuchów. Wyszło wyśmienite letnie, lekkie danie, a nawet powiem – rarytasik.
   

z tej porcji otrzymałam 16 racuszków

Składniki

1,5 szklanki mąki /dałam tortową/
1,5 szklanki maślanki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smażone śliwki

ok. 300 g śliwek /waga bez pestek/
1 op.cukru waniliowego
spora szczypta cynamonu
1 łyżka masła do smażenia

dodatkowo /opcjonalnie/ – serek np. typu  Danio



Wykonanie

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać maślankę, cukier i wyrobić za pomocą miksera lub trzepaczki /w razie potrzeby, gdy ciasto za rzadkie, dodać jeszcze mąki/. Dodać brzoskwinie i jabłko, wymieszać.
Nakładać łyżką małe porcje masy na rozgrzaną patelnię, smażyć z obu stron /po 2-3 min./.
Podawać z sosem śliwkowym, który przygotować następująco:

Na patelnię dać masło, dodać połówki śliwek bez pestek, całość posypać cukrem wanilinowym oraz szczyptą cynamonu. po czym na średnim gazie smażyć całość przez około 5 minut. W trakcie podsmażania można śliwki przewracać, bowiem puszczą one sok i  cukier się rozpuści, co spowoduje, że sok zgęstnieje, a śliwki zmiękną. Patelnię odstawić na bok., w celu by zawartość lekko ostygła.

Na każdy usmażony racuch nakłać łyżkę serka, lekko rozprowadzić, a następnie nałożyć 1-2 łyżki śliwek i … zajadać.

Porada: Śliwki można zastąpić ćwiartkami jabłek lub brzoskwiń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.