Przetwory już zrobione, półki pod ciężarem słoików się uginają, a tu na krzakach jeszcze dojrzewają pomidory. Szkoda, żeby się zmarnowały… warto je przetworzyć w bardzo prosty sposób, a zimą jak znalazł do zupy, sosu czy innych potraw.
Podaję 3 sposoby:
I sposób
Składniki
dowolna ilość pomidorów
sól
oliwa
Wykonanie
Pomidory umyć, sparzyć i pozbawić skórki. Pokroić w grubsze plastry.
Słoiki umyć, wyparzyć, a następnie układać w nich warstwy pomidorów, dokładnie je upychając, posypując każdą z nich lekko solą i skrapiając oliwą.
Pasteryzować ok. 30 min.
II sposób
Składniki
dowolna ilość pomidorów
sól, cukier, pieprz – do smaku
czosnek – można pominąć
listki bazylii – można pominąć
Wykonanie
Pomidory umyć, sparzyć i pozbawić skórki. Pokroić w grubsze plastry lub większą kostkę.
Włożyć do garnka, posolić, popieprzyć, dodać cukier – do smaku, ewentualnie dodać pokrojoną bazylię i czosnek. Gotować od momentu zawrzenia ok. 20-30 min., co jakiś czas mieszając.
Gorące nakładać do słoików, zakręcać, odwracać, pozostawić do wystygnięcia …i już.
III sposób
Składniki
dowolna ilość pomidorów
woda + sól
Wykonanie
Pomidory umyć, sparzyć i pozbawić skórki. Następnie pokroić w dowolny sposób i upchać do słoiczków.
Zrobić roztwór solny – na 1 zimnej wody z kranu /wskazane przefiltrować/ dać 3/4 łyżki soli, wymieszać do rozpuszczenia i zalać nim pomidory w słoiczkach do pełna, zakręcić.
Pasteryzować w garnku z wodą /woda powinna sięgać do ok. połowy wysokości słoików/ przez 20 min. od momentu zagotowania wody, studzić również w garnku.