Placek makowy krucho-drożdżowy z masą z puszki

Wprawdzie mam na blogu makowiec nie zawijany, też krucho-drożdżowy –  Makowiec krucho-drożdżowy – nie zwijany, ale ten jest podobny, a jednak trochę inny. Inny, bo szybszy do wykonania, przy wykorzystaniu masy gotowej z puszki. Jest równie dobry, a ile czasu możemy zaoszczędzić, co jest ważne np. w okresie przedświątecznym.
makowiec krucho-drożdżowy nie zawijany

Składniki

Ciasto

1 margaryna
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
2 jaja
8 dkg cukru
3 łyżki śmietany

Masa makowa

1-1,5 puszki gotowej masy makowej
2 jaja
2-3 łyżki kaszy manny
bakalie
kilka łyżek „pestkówki”

1 słoik konfitury wiśniowej /dałam dżem wiśniowy/

Lukier cytrynowy

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
ok.1 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
makowiec krucho-drożdżowy nie zawijany

Wykonanie

Mąkę z margaryną posiekać nożem. Zrobić dołek w mące z posiekaną margaryną, dodać pokruszone drożdże, cukier, śmietanę i wbić jaja.
Zlepić ciasto, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki.

W tym czasie przygotować masę makową.
Wyjąć masę z puszki, odlewając uprzednio ewentualny nadmiar płynu. Dodać utarte żółtka, bakalie, kaszę manną oraz ubitą pianę z białek.
Delikatnie wymieszać.

Formę na ciasto wyłożyć pergaminem. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto wyłożyć połowę konfitury z wiśni, wyłożyć połowę maku, na to położyć drugą część ciasta i znowu wiśnie, mak i na wierzch ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
Piec ok. 1 godz. w piekarniku w temp.150 st.C (termoobieg).

Po wystudzeniu polukrować.
makowiec krucho-drożdżowy nie zawijany

Lukier cytrynowy – 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać stopniowo cukier puder i mieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*