Pizza III

Następna pizza w moim wykonaniu na drodze poszukiwań tej jedynej, idealnej.
Ta pizza powinna być cienka i chrupiąca, wyszła mi chrupiąca, ale co do grubości… wyszła mi taka średnia.
Ciasto bardzo mi odpowiada, więc następnym razem zrobię na większych blaszkach /dziś zrobiłam na 2 blaszkach o średnicy 30 cm/.
A przepis podpatrzyłam u Smosi.
pizza III    z pieczarkami i salami

Składniki

Ciasto /na 2 duże blachy/

3 szklanki mąki (typ 550 / 500) albo specjalnej do pizzy
4 dkg świeżych drożdży /lub 1 opakowanie drożdży suchych/
1/2 szklanki mleka z wodą mineralną nisko gazowaną (1:1)
2 łyżki masła i 1 łyżka ulubionego oleju lub oliwy
2 całe jajka M lub jedno XL
1 malutka łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru

Dodatki

– sos pomidorowy do smarowania surowej pizzy (2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki ziół do pizzy, można wzbogacić granulowanym czosnkiem lub suszoną cebulą) – ja dodałam keczup łagodny i bazylię suszoną
– pieczarki surowe pokrojone w plastry /20-30 dkg/
– wędliny pokrojone w paski lub grilowany kurczak pokrojony na kawałki /dałam salami/
– inne ulubione dodatki /u mnie na jednej pizzy zamiast pieczarek są oliwki/
– ser żółty starty ok. 20-25 dkg
pizza III  z oliwkami i salami

Wykonanie (malakser lub końcówki spiralne miksera)

Wszystkie składniki sypkie /bez cukru czyli drożdże suche* i sól/ dokładnie wymieszać z przesianą mąką.
Mleko z wodą podgrzać, dodać masło i wymieszać, aż się w nim rozpłynie, wlać olej. Letnią mieszankę (NIGDY gorącą) wlać do mąki i wstępnie zagnieść ciasto.

*W przypadku drożdży świeżych, przygotować rozczyn /pokruszone drożdże dodać do letniego mleka z wodą i odczekać parę minut, aż zaczną pęcznieć/, dodać masło /rozpuszczone i chłodne/ oraz olej.

Całe jajka ubić na pianę, pod koniec wsypać cukier i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia cukru. Wszystko wlać do miski i wyrobić sprężyste, lecz nie twarde ciasto. Nie może lepić się do rąk. W razie potrzeby podsypać mąką /najlepiej krupczatką/.

Miskę wysmarować olejem, włożyć kulę ciasta, skropić ją delikatnie olejem, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce /na ok. 1 godz. aż podwoi objętość/.

Formy do pizzy wysmarować olejem.
Rozgrzać piekarnik do 220 st.C, na dół wsunąć 1 blachę /z wyposażenia piekarnika/, grzałki góra-dół, bez termoobiegu.

Ciasto podzielić na 2 lub 3 równe części. Porcje ciasta kłaść na środku blaszek i palcami rozciągać, najpierw wypełnić połowę formy, odczekać chwilkę, a po podrośnięciu wypełnić nim już całą formę.
Jeżeli ciasto jest zbyt suche, to posmarować je troszkę olejem, po czym nałożyć równomiernie sos pomidorowy, pieczarki i wędliny lub kurczaka /lub inne dodatki/.
Położyć na blachę w piekarniku /tą na samym dole/. Obniżyć temperaturę do 195 st. C. Piec 10-15 minut, sprawdzać /unosząc szpatułką/, czy spód jest podpieczony /ma być lekko brązowy, nie spalony/. Wyjąć pierwszą blaszkę i na jej miejsce wstawić następną.

Podpieczoną pizzę posypać serem i zapiec całość w piekarniku na kratce ułożonej na środkowym poziomie, przez około 3-5 minut.
Podobnie postąpić z drugą pizzą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*