Pieczone młode ziemniaki z chrupiącą skórką

Przepisów na ziemniaki pieczone w piekarniku u mnie nie brakuje, ale jak mówi przysłowie – od przybytku głowa nie boli….
Zatem jeszcze jeden się przyda, zwłaszcza, że jest to sposób na pieczone młode ziemniaki, które akurat są dostępne.

Składniki

10-12 małych młodych ziemniaków
100 ml oleju
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1  łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

Wykonanie

Dokładnie umyte ziemniaki razem ze skórką pokroić na 4 części.

W dużej misce umieścić pokrojone ziemniaki, polać je olejem, a następnie dodać wszystkie  przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać.
Tak przygotowane ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*