Pączki z piekarnika a’la muffinki

Zmobilizowałam się i zrobiłam pączki, ale takie mniej kaloryczne… też smaczne… a ile mniej pracy przy nich… zapraszam.
 

Składniki

500 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru /1/2 szklanki/
1 cukier waniliowy
50 g roztopionego masła /1/4 kostki/
250 ml mleka /1 szklanka/
25 g drożdży /1/4 kostki/
1 całe jajko i 3 żółtka
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny/pomarańczy lub kilka kropli odpowiedniego aromatu

Dodatkowo

powidła lub marmolada z dodatkiem róży
lukier lub polewa lub cukier puder – na wierzch


Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do miski miksera, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wlać ciepłe mleko, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 min.
Następnie do wyrośniętych drożdży dodać roztrzepane jajka z cukrem oraz
przesianą mąkę, wymieszać, po czym dodać roztopione letnie masło i skórkę z cytryny. Wyrobić przy użyciu haków na gładkie ciasto.
Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło – podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto „odgazować” i wyłożyć na deskę, lekko podsypaną mąką. Podzielić je na 12 części. Każdy kawałek rozpłaszczać lekko na dłoni, nakładać na niego 1 łyżeczkę nadzienia, sklejać i układać na deseczce lekko oprószonej mąką złączeniem do spodu.

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, przełożyć do nich przygotowane pączki i odstawić do wyrośnięcia /na 15-20 min./.
Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175-180 st.C i piec ok. 20 minut.
Ozdobić wg własnej inwencji twórczej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*