Medaliony porosołowe z warzywami i kaszą jęczmienną

Jeszcze jedna propozycja wykorzystania mięsa po ugotowanym rosole. Wykorzystałam też trochę warzyw, dodałam jednak dodatkowo nieco drobnej kaszy jęczmiennej, by kotleciki w trakcie smażenia się nie rozpadały /chciałam zrezygnować z dodatku jajku/.
Wyszło smaczne i lekkie danie, takie jak lubię.

Składniki

z tej porcji wyszło mi 14 szt

ok. 350-400 g. mięsa po ugotowanym rosole
warzywa z ugotowanego rosołu – 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera
1 cebula
2 niewielkie ugotowane ziemniaki
100 g ugotowanej drobnej kaszy jęczmiennej
sól, pieprz
majeranek, płatki chili
natka pietruszki, koper, lubczyk

olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Wykonanie

Mięso i warzywa po rosole oraz ugotowane ziemniaki zmielić.
Cebulę drobno posiekać i zrumienić na łyżce oleju.
W misce połączyć zmielone mięso z warzywami i ziemniakami, usmażoną cebulę i ugotowaną kaszę. Dodać przyprawy wg własnego smaku.

Dłonie zmoczyć i formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać z ulubioną surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*