Makaron z cukinią, szynką i suszonymi pomidorami

Takie dania to „moje” dania na lato… mięso może nie istnieć, za to warzywa różniaste to i owszem, a cukinia to już królowa wszystkich innych. Tak na marginesie – wypatrzyłam już jedną malutką w moim mini warzywniku, za chwilę będę zbierać i zajadać się do woli, a póki co…kupiłam w sklepie i też smaczna.
Do tego dania można użyć w zasadzie każdego makaronu, u mnie penne.
makaron z cukinią szynką i pom susz.aJPG

Składniki

1/2 opakowania makaronu /ok. 250 g/
1 młoda cukinia /dł. 20-25 cm/
kilka suszonych pomidorów w zalewie z oleju
1 cebula
3-4 plasterki szynki
natka pietruszki, świeża bazylia
makaron z cukinią szynką i pom susz (2b)
makaron z cukinią szynką i pom susz (2a)

Wykonanie

Makaron ugotować.

Cukinię umyć, nie obierać, a jedynie odciąć końcówki, po czym pokroić w średniej grubości ćwierć- lub półplasterki.
Cebulę pokroić w piórka, pomidory i szynkę w kostkę.
Na patelni rozgrzać trochę oliwy z pomidorów i podsmażyć na nim cebulę, dodając po chwili szynkę i pomidory suszone.
Do usmażonych składników na patelni dodać ugotowany makaron, dorzucić pokrojone listki bazylii, doprawić do smaku.
Już na talerzu posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*