Makaron z brokułami

Szybkie, pyszne, wiosenno-letnie i jakże lekkie danie. Uwielbiam takie potrawy.
Można go przygotować z dodatkiem śmietany lub bez, bądź też „skąpać go” wręcz w sosie brokułowo-serowym /wówczas ser żółty lepiej zastąpić serkiem topionym/.
U mnie tym razem wersja mieszana – z niewielkim dodatkiem śmietany 18%.

Składniki

400 g makaronu spaghetti /może być inny dowolny/
1 brokuł świeży lub paczka mrożonego
1 cebula biała
3-4 ząbki czosnku
ser żółty do posypania
pieprz, sól, bazylia
olej

opcjonalnie
szklanka słodkiej śmietany
serek topiony ok. 100 g /zamiast sera żółtego/

Wykonanie

Brokuły /różyczki/ wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i ugotować al dente.
Makaron również ugotować al dente.

Cebulę pokroić w w kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę razem podsmażyć. Dodać brokuły i dokładnie wymieszać. Dodać bazylię oraz sól i pieprz, wymieszać. Dodać teraz na patelnię makaron, ponownie wymieszać, a na koniec dodać starty ser żółty, wymieszać od razu podawać.

W wersji z sosem – śmietanę dodać do zeszklonej cebuli, potem brokuły i serek topiony, a na końcu makaron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*