Kruche ciasto ze śliwkami i masą śmietanową

Za oknem jesień w pełni, ale wydaje się, że to jej ostatnie „podrygi” i wkrótce nawiedzi nas pani zima. Osobiście nie jestem zwolenniczką żadnej z nich, ale z dwojga złego wolę już zimę niż szarugę jesienną. By godnie pożegnać Panią Jesień proponuję ciasto z owocami charakterystycznymi dla tej pory, a mianowicie ze śliwkami.

forma tortownica średnicy 24 cm

Składniki

Kruche ciasto :

260 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła lub dobrej margaryny
60 g cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
2 żółtka
2 kopiate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Masa śmietanowa

4 duże jajka
80 g cukru
cukier waniliowy
100 g oleju roślinnego
400 g gęstej śmietany 18% /duży kubek/
140 g mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

15-20 śliwek
1 łyżka masła
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego

Wykonanie

Z podanych składników zrobić kruche ciasto /ja robię w robocie/, po czym podzielić je na 2 części – 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek owinąć folią i włożyć do zamrażalnika, zaś większym wylepić spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170-175 st.C. Przed nałożeniem śliwek posypać bułką tartą /2-3 łyżki/.

Umyte śliwki podzielić na połówki i wypestkować.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać śliwki i mieszając delikatnie smażyć ok. 5 minut. Powinny zmięknąć, ale pozostać w całości.
Wyłożyć na sitko i odsączyć powstały sos.
Odsączone śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie, przecięciem do góry.

Masa śmietanowa:
Całe jajka razem z cukrami ubić na bardzo puszystą masę.
Następnie, nie przerywając miksowania dodawać po łyżce śmietanę, a gdy ta się połączy z jajkami, wlewać cienką strużką olej.
Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia. Dodać stratą skórkę z cytryny i wymieszać  wszystko łopatką.

Masę /jest bardzo płynna/ wlać do formy z podpieczonym spodem i śliwkami.
Formę ponownie wstawić do piekarnika  i zapiec przez ok.20 minut, a gdy góra masy się już lekko zetnie, ostrożnie wyłożyć na nią starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki.
Temperaturę piekarnika obniżyć do 150 st.C i ciasto piec dalej przez ok. 40-45 min. Po zakończeniu pieczenia przetrzymać jeszcze ciasto przez 3 min. w zamkniętym piekarniku, a potem jeszcze 30 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Kroić gdy całkiem ostygnie, najlepiej na drugi dzień.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*