Kremówka

Ciasto nie wymagające dużego wkładu pracy, a jednocześnie pyszne. Można je też zrobić jeszcze szybciej, używając gotowego ciasta francuskiego /jest w sprzedaży bardzo dobre, świeże ciasto francuskie np. w Biedronce/. Krem też można zrobić wg dwóch różnych receptur, przy czym do I zużywa się więcej jaj, ale tylko same żółtka. Przy tej wersji można zatem zrobić jeszcze jakieś inne ciasto, z użyciem tylko białek.

Ciasto I
30 dkg mąki
25 dkg margaryny
1 żółtko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Ciasto II
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zimnego piwa
1 kostka dobrze schłodzonej margaryny

Krem I
3/4 l mleka 3,2%
5 żółtek
10 dkg cukru
2 czubate łyżki mąki
1 budyń waniliowy
duży cukier waniliowy

Krem II
3/4 l mleka 3,2%
5 dag masła
2 całe jaja
1 szklanka cukru /można mniej/
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
duży cukier waniliowy

Wykonanie

Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki /piwo/, zagnieść. Schłodzić w lodówce. Upiec 2 jednakowej wielkości placki. Piec w temp.220 st.C na złoty kolor /krótko/.

Zagotować mleko /0,5 l/ z cukrem /przy II kremie też z masłem/. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie żółtka /całe jaja/, mąkę i budyń, połączyć z gotującym mlekiem, chwilkę zagotować /tak jak gotuje się budyń/.

Ciepłym budyniem przełożyć placki, posypać po wierzchu cukrem pudrem

Proporcje, zwłaszcza na masę, na blaszkę 24×28.
Na blaszkę większą 24×36 wskazana większa ilość masy czyli z 1 l mleka, zostawiając jednak przy masie II tylko 1 szklankę cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*