Kompot z owoców miękkich – ekspresowy

Fantastyczny przepis na szybkie zrobienie kompotów na zimę, coś co lubię – zrobić, ale się ie narobić! W ten sposób można przygotowywać kompoty z owoców miękkich typu truskawki, maliny, ale też czereśnie, wiśnie czy agrest. Zrobiłam raz próbę ze śliwkami węgierkami, z których pierw usunęłam pestki, ale nie wiem czy się dobrze przechował, jako że słoik zginął w czeluściach piwnicy, w gąszczu innych przetworów.
A sposób ten jest autorstwa inki21 i był wiele lat temu zaprezentowany na jednym forum.
kompot  tu z agrestu

Zalewa- syrop /proporcje mają być zachowane/
1,5 l wody
1 kg cukru
dowolne owoce miękkie

Słoiki napełnić owocami do 2/3 wysokości. Zagotować potrzebną nam ilość wody, dodać cukier w ilości proporcjonalnej, wymieszać aby się rozpuścił, zagotować, teraz zmniejszyć gaz do minimum /ale cały garnek stoi na gazie i woda lekko się gotuje/. Gotującym się syropem napełniać słoiki z owocami po sam brzeg, natychmiast zakręcać i odwracać do góry dnem i tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia /nawet na całą noc/.
sucha pasteryzacja   pasteryzacja na sucho

Ilość syropu z podanych wyżej proporcji wystarcza na ok. 3 słoiki po 0,9 l.
kompot z owoów mieszanych   z owoców mieszanych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*