Kapusta pekińska duszona z pomidorami

Kiedy robię surówkę z kapusty pekińskiej, z reguły zużywać tylko górną jej część, bo drobniejsza, cieńsza, bez nadmiernego unerwienia. A część dolna, ta z grubymi już nerwami? czasem była do czegoś dodana, ale często nie było na nią pomysłu i po jakimś czasie lądowała w koszu. Ale nie musi tak być, bo można ją przyrządzić jak kapustę białą. Ma nieco inny smak, ale amatorzy pekinki z pewnością ją polubią. Pyszny dodatek do obiadu.
kapusta pekińska z pomidorami

Składniki

dolna część dużej kapusty pekińskiej /można użyć całą średnią/
1 duża cebula
1-2 pomidory świeże lub 1 puszka krojonych
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
sól, pieprz, vegeta, kminek mielony, majeranek
jeśli mało kwaśna – dodać łyżkę koncentratu pomidorowego lub szczyptę kwasu cytrynowego

Wykonanie

Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać poszatkowaną kapustę, sparzone i obrane ze skórki  pomidory /ewentualnie z puszki/, doprawić do smaku /gdy pomidory są bardzo słodkie, dodać do smaku koncentrat pomidorowy lub kwasek cytrynowy/, podlewać odrobiną wody i dusić do miękkości /ok. 25-30 min./
Można posypać koperkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*