Drożdżówki z budyniem i malinami

Pyszne drożdżówki, upieczone wreszcie i już zajadane…  wiosna tuż, tuż, a tu zamiast diety są drożdżówki… ale co tam…
Inspiracja w 100% zaczerpnięta u megi65, tak receptura, jak też sposób nadziania i zwijania.
drożdżówki z budyniem i malinami

Ciasto

50 g drożdży świeżych
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru /dałam niepełną szklankę/
1 jajko
2 żółtka
0.5 szklanki oleju
szczypta soli

Nadzienie

1 budyń śmietankowy/waniliowy
0,4 l mleka
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa

maliny świeże lub mrożone /lub inne owoce/
drożdżówki z budyniem i malinami

Wykonanie

Rozkruszyć drożdże do miski, dodać łyżeczkę cukru i mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na kilka minut  do wyrośnięcia .

Obie mąki przesiać do miski, dodać sól, roztrzepane jajka, cukier, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Lekko wymieszać, na koniec dodać olej. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż do wyrośnięcia /ok. 1 godz/.

W tym czasie ugotować budyń z 2 łyżkami cukru. Do gorącego wsypać galaretkę /proszek/ i szybko, ale dokładnie wymieszać.
Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, a każdą cześć rozwałkować na prostokąt /ok. 20cm x 25 cm/, a te następnie pokroić w pasy /5 pasków szer. ok. 4 cm/. Teraz paski skręcać w spiralkę, a następnie zwijać ciasno w  ślimaka, podwijając końcówkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
drożdżówki z budyniem i malinami

Gdy drożdżówki lekko podrosną, na środku każdej zrobić wgłębienie /np. dnem kieliszka, solniczki/, które wypełnić budyniem, położyć po kilka malin, posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C przez 15-20 min. na rumiano.
drożdżówki z budyniem i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*