Drożdżowe rogaliki, warkoczyki i inne zawijasy

Wiosna zrobiła wszystkim psikusa i wzięła sobie kilka dni wolnego.
Nie pozostało więc nic innego, jak zaszyć się w domu i czekać na lepsze /cieplejsze/ czasy. Wprawdzie okna „puszczają oko”, że może by tak sprawić, by słoneczko  – jak już się pojawi – mogło wpaść w gościnę do domu, ale…. brrrrr…. na takie zimno?
Coś takiego by się przydało, co sprawi, że przy robocie ciepło będzie.
A może coś upiec? może jakieś drożdżowe? No to do roboty!
drożdżowe zawijasy   drożdżowe rogaliki   drożdżowki

Składniki

60 dkg mąki /+ 10 dkg rezerwa w razie potrzeby/
5 dkg drożdży /1/2 kostki/
1 szklanka mleka
3/4-1 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 żółtko
1 całe jajko
szczypta soli
1/2 kostki margaryny lub masła
1 łyżka oleju

marmolada z konfiturą z róży
ser biały z rodzynkami /do zawijasów/

Wykonanie

Margarynę/masło rozpuścić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać.
Z pokruszonych drożdży, pół szklanki mleka, 3-4 łyżek cukru i mąki zrobić rozczyn /dokładnie wymieszać, aby drożdże się rozpuściły i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min./.

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozczyn z drożdży i resztę mleka, wymieszać. Teraz wszystko wlać do mąki, dodać szczyptę soli i wyrobić krótko – można robotem /końcówki spiralne miksera/ – nie wyrabiamy długo, tylko tyle, by składniki się połączyły /jeżeli ciasto będzie zbyt wolne to dosypać mąki, ale nie za dużo/.
Na koniec wlać margarynę i olej i wyrabiać do czasu, gdy margaryna wejdzie w ciasto.
Posypać wierzch ciasta mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia /ok. 1 godz./.

Po tym czasie porcje ciasta wykładamy na deskę, wałkujemy i tworzymy różności/.
Zrobione rogale czy drożdżówki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
= bułeczki, drożdżówki, zawijasy – 170-180 st. /150-160 st. termoobieg/ ok. 30 min.
= małe rogaliki – 180-200 st. /160-180 st.termoobieg /ok.15 min.

rogaliki
Ciasto dzielimy na 5-6 części, każdą wałkujemy na kształt koła. przecinamy na 8 części /trójkątów/, u podstawy kładziemy nadzienie i zwijamy rogale.
drożdżowe rogaliki

drożdżówki
Ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon /jak makowca/, tniemy na kawałki długości oczekiwanej drożdżówki.
drożdżowki

zawijasy
Postępujemy jak przy drożdżówkach, z tym, że utworzony rulon przecinamy wzdłuż /z jednej strony nie do końca/ i przekładamy paski /zaplatamy jak warkocz/.
drożdżowe zawijasy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*