Ciasto ziemniaczane na pierogi. knedle

Ciasto będzie wykorzystane do zrobienia pierogów z ruskim nadzieniem. Uważam jednak, że ciasto jest bardzo dobre bo mięciutkie, elastyczne, dobrze się klei i nadaje się również, a może nawet jeszcze bardziej na pierogi z owocami oraz na knedle, stąd zapisuję go również jako odrębny przepis w przepisach podstawowych, aby był łatwiej dostępny i szybszy do odszukania.

Z poniższej porcji wyszło mi 40 szt pierogów – kółka wycinałam szklanką 250 ml.

Składniki

0,5 kg ziemniaków /lepsza odmiana bardziej sypkich/
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka /dałam M/
1 łyżeczka soli

Wykonanie

Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ewentualnie bardzo dokładnie ugnieść, aby nie było żadnych grudek. Ostudzić.

W misce połączyć wszystkie składniki, szybko wyrobić ciasto. Podzielić na części, każdą wałkować i wycinać szklanką krążki. Nakładać farsz, sklejać jak normalne pierogi, wrzucać na wrzącą, lekko posoloną wodę i gotować 3-5 min. od wypłynięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*