Ciasto z rabarbarem na topionym maśle

Zerwałam w swoim ogrodzie pierwszy rabarbar, do tego nabyty jakiś czas temu z czerwonymi łodygami /mój stary ma łodygi zielone/. Będzie więc ciasto z rabarbarem na otwarcie sezonu ciast z owocami.

Składniki

4 jajka
2 szklanki mąki pszennej /u mnie tortowa/
1 szklanka cukru
1 rozpuszczone masło lub margaryna (letnie)
2 płaskie łyżeczki proszku

rabarbar pokrojony w kostkę

Wykonanie

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, po czym dodać cukier, ubijać, dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i do ubitej masy dodać mąkę z proszkiem, a na koniec wlać letnie masło/margarynę , wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar.
Piec w temp 180 stopni przez ok. 35-40 min.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*