Gulasz węgierski z piekarnika

Gulasz wg przepisu pochodzącego ponoć z węgierskiego rejonu Moson /ja przepis wzięłam stąd/. Pyszny, rozgrzewający, dobry na chłodniejsze dni lata, ale bardzo przydatny w okresie jesienno-zimowym.

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej, najlepiej odtłuszczonej
0,2 kg wędzonego boczku
1 duża papryka czerwona, grubościenna
2 gałązki selera naciowego
5-6 średnich pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 puszka, krojonych pomidorów lub 3-4 pokrojone pomidory
1 duży liść laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
1 szklanka węgierskiego wina Tokaj ( można zastąpić innym, słodkim, czerwonym winem)
sól do smaku

dodatkowo:
łyżka smalcu wieprzowego do smażenia


Wykonanie

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, warzywa w dowolne kawałki, tak samo jak i pieczarki.
Na patelni mocno obsmażyć na smalcu mięso. Musi być naprawdę porządnie przypieczone, wtedy uzyskamy najsmaczniejszy gulasz. Złociste mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.

Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, usmażyć cebulę, paprykę i pieczarki – wszystko również powinno się zrumienić i skarmelizować. Przełożyć do mięsa.
Dodać także wszystkie pozostałe składniki z listy i nakryć pokrywką. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika z włączoną górną i dolną grzałką.
Gulasz powinien piec się pod przykryciem około 1,5 do 2 godzin. Niestety czas jest różny w zależności od piekarnika. Najlepiej co jakiś czas podnieść pokrywkę i zajrzeć do środka. Gdyby sos zbytnio odparował, dolać jeszcze trochę tokaju lub wody. Jeśli sos jest zbyt płynny, zdjąć pokrywkę i zapiekać bez niej do momentu, aż odparuje do właściwej konsystencji.

Gulasz serwować z dowolnymi dodatkami /ziemniaki, kopytka/, choć dobrze smakuje też z pajdą świeżego chleba, którą można dodatkowo maczać w sosie.
Gulasz świetnie smakuje także po odgrzaniu. W zasadzie drugiego dnia jest jeszcze lepszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.