Drożdżówka puchata z kruszonką

Przepisów na ciasta drożdżowe zgromadziłam już wiele i od czasu do czasu takie ciasta piekę. Jednak ciągle specjalistką od ciast drożdżowych to ja nie jestem, stąd każdy nowy przepis napotkany i zwracający czymś moją uwagę muszę zaraz zapisać i wypróbować. Tak było i tym razem. Przepis na puchate ciasto, który zobaczyłam u Orchideli musiałam wypróbować, a ponieważ w mojej ocenie wart jest uwagi, zapisuję tu, aby ktoś jeszcze mógł skorzystać. A warto!
  

na blachę 20 × 30 cm lub 24 × 35 cm

Składniki

  • 2 żółtka (jajka L)
  • 1 duże jajko (L)
  • 5 łyżek cukru (50 g)
  • cukier waniliowy (wanilinowy)
  • 4 pełne szklanki mąki typ 550 (650 g)
  • szczypta soli (2 g)
  • 2 opakowania suszonych drożdży (2 × 7-8 g)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (200 ml)
  • 3/4 szklanki letniej wody (200 ml)
  • 3 łyżki oleju (30 g)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła (30 g)
  • 1 białko (do posmarowania ciast



Wykonanie

Jajko i żółtka do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko i woda powinny być lekko podgrzane (ciepłe lub letnie).

Żółtka i jajko umieść w misie miksera, dodaj cukier i cukier waniliowy (wanilinowy). Następnie całość ubijaj przez 10 minut, na średnich/wysokich obrotach miksera.
W międzyczasie przesianą mąkę wymieszaj z solą i suchymi drożdżami.
Gdy jajka będą ubite, dodaj do nich mąkę z drożdżami, mleko, wodę oraz olej i rozpuszczone masło.
Całość wyrabiaj razem przez 15 minut.
Następnie ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrastania na mniej więcej 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę, podsypując mąką, krótko zagnieć i podziel na dwie równe części.
Każdą z części zwiń, formując podłużny walec i przełóż do wyłożonej papierem blaszki. Obie części ciasta oddziel od siebie złożonym podwójnie papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj, tak aby końce były tej samej grubości co środek i odstaw do ponownego wyrastania na 20-30 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik – 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posmaruj wierzch białkiem i posyp przygotowaną kruszonką.
Następnie wstaw je na drugi poziom od dołu i piecz około 30-35 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i chwilę przestudź, zanim ukroisz.

Przepis na kruszonkę

  • 30 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru (30-40 g)
  • 1/2 szklanki mąki dowolnego typu (70-80 g)

Składniki kruszonki umieść w misce i wymieszaj palcami, aż powstaną grudki.
Gotową kruszonką posyp nią wyrośnięte i posmarowane białkiem ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.