Schab z mlecznej marynaty w sosie

Robiłam kiedyś schab w całości, który wcześniej marynowałam w mleku. Ten schab był przeznaczony do konsumpcji jako wędlina. Pomyślałam jednak, może by też w podobny sposób zamarynować schab do obiadu?
Nabyłam schab już pokrojony w bardzo cienkie plasterki i postanowiłam zamarynować go pierw w mleku, a dopiero potem przygotować z niego danie. Wyszło bardzo smaczne, a schab przysłowiowo rozpływał się w ustach..

Składniki

8 cienkich plastrów schabu /ok. 500 g, grubości ok. 1 cm/
ok. 0,5 l mleka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 szklanka bulionu lub wody
1/2 szklanki białego wina półwytrawnego /można pominąć/

1 łyżka mąki do zagęszczenia /pół na pół pszenna i ziemniaczana/
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody

Wykonanie

Plastry mięsa, bez uprzedniego rozbijania tłuczkiem, ułożyć w zamykanym pojemniku, obłożyć cebulą pokrojoną w piórka i czosnkiem pokrojonym w plasterki, zalać mlekiem wymieszanym z wszystkimi przyprawami, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Zamarynowane plastry schabu odsączyć z mleka, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na dużym ogniu z każdej strony po kilka minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić osączoną cebulę i czosnek /te z marynaty/ i dodać do mięsa.
Mięso w rondlu zalać teraz bulionem i winem, dodać wyjęte z marynaty liście laurowe i ziele angielskie.
Dusić całość pod przykryciem do miękkości mięsa /ok. 45-60 min./.
Po upieczeniu plastry schabu wyjąć na talerzyk, powstały sos zblendować, dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę i koncentrat pomidorowy, doprowadzić do wrzenia, po czym włożyć z powrotem schab i całość zagotować..

Podawać z ziemniakami i surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*