Surówka z czerwonej kapusty – prościuch

Surówki kapuściane lubię, zwłaszcza w okresie jesiennym. I aż brzmi nieprawdziwie, że jakoś nigdy nie pamiętam tych z czerwonej kapusty. Czas zatem, by to naprawić.
Na początek proponuję taką najprostszą z możliwych, ale smaczną bardzo.

Składniki

1 mała kapusta czerwona ( około 500 g) lub pół większej
1 średnia cebula czerwona
zalewa:
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 łyżki soli morskiej
3 łyżki cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki octu (u mnie 10%)

Wykonanie

Kapustę i cebulę cienko poszatkować na szatkownicy, włożyć do większej miski.

Składniki zalewy połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do miski z kapustą, ugnieść dokładnie i odstawić na 1-2 godz. by kapusta zmiękła.. Przed podaniem nadmiar płynu odlać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*