Super smakują, super wyglądają, a jeszcze z dodatkiem konfitury z róży to już zupełny odlot…
Składniki
50 dkg mąki
5 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
5 dkg masła
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
marmolada różana
Wykonanie
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz 3-4 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10-15 minut.
Masło rozpuścić z cukrem, dodać mleko i letnie połączyć z resztą składników. Dobrze wyrobić /ok.8 min./ i odstawić pod przykryciem na 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0.5 cm, a następnie pokroić na prostokąty ok. 10×15 cm. Z jednej szerszej strony każdego prostokąta położyć marmoladę, drugą część naciąć jak na zdjęciu i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 170-180 st.C przez 25-30 min.
inspiracja tu