Szakszuka z grzybami i szpinakiem

Przypomniałam dziś sobie o szakszuce, a ponieważ w lodówce zalegały pieczarki i resztka szpinaku, zrobiłam ją w takim towarzystwie i ze smakiem zjadłam na śniadanie. Polecam.

Składniki

2 jajka
150 g świeżych grzybów /u mnie pieczarki/
pół cebuli
1 ząbek czosnku
garść listków szpinaku baby
kilka łyżek śmietanki 30%
sól, pieprz, kumin

Wykonanie

Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, mieszamy i szklimy, po czym dodajemy pokrojone grzyby i smażymy kilka minut. Dodajemy posiekany czosnek oraz szpinak i znowu kilka minut smażymy.. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zmniejszamy ogień do minimum, robimy 2 wgłębienia, wbijamy jajka i dusimy pod przykrycie. do czasu, gdy białka się zetną /żółtko powinno pozostać płynne/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*