Mazurek czekoladowy

W tym roku upiekłam mazurki na spodach bardzo kruchych, przygotowanych zgodnie z podstawowym przepisem na ciasto kruche.
Ciasto przygotowałam wcześniej i zamroziłam /kruche bardzo dobrze się mrozi, a potem w nawale prac nie trzeba już sobie nim zawracać głowy – wyjmujemy, rozmrażamy i gotowe/.

Składniki /forma 24×36 cm/

Ciasto

300 g mąki tortowej
200 g schłodzonego masła
100 g cukru pudru
1-2 surowe żółtka
1 łyżka śmietany
szczypta soli

Masa czekoladowa

100 ml śmietany 30%
100 g cukru
200 g czekolady /po 100 g gorzkiej i deserowej/
3 łyżki muesli
3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki migdałów
3 łyżki suszonych wiśni
3 łyżki suszonej żurawiny

Wykonanie

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić min. 1 godzinę. Rozwałkować na 0,5 cm i wylepić dno formy, nakłuć widelcem, z resztek ciasta zrobić rulonik i ułożyć wokół. Piec w temp. 160-170 st. C przez ok. 20 min – do zrumienienia.

Śmietanę zagotować z cukrem, rozpuścić w niej czekoladę, uprzednio połamaną na małe kawałki. Dodać muesli oraz pozostałe dodatki, wymieszać. Masę wylać na przygotowane spód, ostudzić. Ozdobić dowolnie wg własnego pomysłu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*