Kruche ciasto z malinami pod bezowym obłokiem

Ciasto upieczone z małymi przygodami, bowiem niespodziewanie gałka do ustawienia temperatury przesunęła się na wyższą, stąd ciasto wyszło zbyt zarumieniona, a warstwa bezowa nieco „siadła”, co negatywnie wpłynęło na efekt wizualny. Jednak smakowo – pyszota… kruchutkie, aromatyczne, pachnące malinami, a dowodem na to niech będzie fakt, że zostało „pożarte” wprost i nie zdążyłam nawet zrobić porządnego zdjęcia.

tortownica śr. 24 cm

Ciasto kruche

250 g mąki tortowej
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 zimne żółtka
120 g zimnego masła
szczypta soli

Maliny

ok. 500 g malin świeżych lub mrożonych
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego

Beza

4 białka – temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Wykonanie

Formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temp. 160 st.C, grzanie góra-dół.

Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, następnie dodać resztę składników i rozdrobnić palcami lub w malakserze, aż powstanie kruszonka. Połowę wyłożyć na dno formy i lekko docisnąć. Piec w temp. 170 st.C przez ok. 15 minut do zarumienienia wierzchu.

Maliny obsypać mąką i delikatnie wymieszać przez potrząsanie, a następnie wyłożyć je na podpieczone ciasto.

Białka w temp. pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Zmniejszyć już obroty do minimum i dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Masę wyłożyć na maliny, obsypać pozostałą kruszonką. 

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C /grzanie tylko dół, II poziom/ przez ok. 45 min. Po upieczeniu pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku przez 5 min. po czym lekko uchylić drzwiczki /włożyć drewnianą łyżkę/ i studzić jeszcze ok.15 min. Wyjąć ciasto, ostudzić całkowicie ustawiając formę na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.