Jajko sadzone na papryce

Lubię od czasu do czasu zrobić na śniadanie szakszukę, ale kiedy nie mam odpowiednich składników, albo czasu, albo chęci, bo mam lenia, a zjeść coś trzeba, robię jajko sadzone na samej papryce. Można dodatkowo wzbogacić je startym serem, ale można też go pominąć, by było bardziej dietetycznie. U mnie bardziej dietetycznie czyli bez sera,

Składniki /na 1 porcję/

1/2 dużej czerwonej papryki
1 łyżka masła lub oleju
2 jajka
50 g startego sera /można pominąć/
sól, pieprz
posiekana zielenina

Wykonanie

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić paprykę i smażyć ok. 5 minut, aż zmięknie.
Teraz na paprykę wybić ostrożnie jajka, posypać startym serem, patelnię przykryć i smażyć na średnim ogniu, aż ser się stopi, a jajka zetną się do ulubionego stopnia.
Na koniec danie oprószyć solą i pieprzem i posypać ulubioną posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.