Gruszki w syropie

Mamy nadmiar gruszek jesiennych? to przetwórzmy je na zimę. Zanurzone w syropie przeczekają jesień i przypomną o sobie zimową porą, a wtedy …pyszny deser np. gruszki w sosie waniliowym, albo też wspaniały dodatek do ciasta.

Składniki

3 kg gruszek
1 kg cukru
1,5 l wody
2 cukry waniliowe
6 goździków
2 cytryny

Wykonanie  

Zagotować 1,5 litra wody z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryn oraz z goździkami.  Do tej zalewy włożyć gruszki i gotować przez ok. 40 minut aż się  zeszklą. Gorące włożyć do słoików razem z syropem /po same brzegi/, szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie dawać goździków do słoików – ciemnieją od nich gruszki.
Nadmiar gorącego syropu wlać do buteleczek, zakręcić i też odwrócić.

a przepis źródłowy tu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*