Fileciki drobiowe w chipsach paprykowych

Szybkie, a jakie pyszne

Składniki:

3 filety z kurczaka
200 g chipsów paprykowych
500 ml maślanki
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżeczka soli

Wykonanie

Kurczaka pokroić na kawałki /jeden filet na ok 4-5 części./
Maślankę doprawić papryką, granulowanym czosnkiem oraz solą i wrzucić do niej kurczaka. Marynować minimum godzinę, można dłużej /u mnie cała noc/.

Chipsy włożyć do woreczka i wałkiem rozgnieść na miazgę, można również je zmielić. Zamarynowanego kurczaka wyjąć z maślanki i każdy kawałek obtoczyć w rozdrobnionych chipsach. Gotowe kawałki układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C + włączony termoobieg i piec ok 25-30 minut. W trakcie pieczenia obrócić kurczaka na drugą stronę, żeby od spodu również się przypiekł. Można również je usmażyć tradycyjnie na patelni – ja tak zrobiłam, bo nie chciałam dodatkowo grzać piekarnika.

źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.