Smaczna, a do tego pełna kolorów, adekwatnie do pory roku surówka, która będzie pasować i do dań obiadowych i na majówkę do mięs z grilla.
Składniki
1/2 główki młodej kapusty
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 czerwona cebula
1 zielony ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
2/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
5 łyżek octu 10%
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli i pieprz do do smaku
Wykonanie
Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, rzodkiewkę w plasterki, ogórek razem ze skórką w półplasterki, szczypiorek posiekać. Wszystko przełożyć do większej miski.
Do wody dodać ocet, miód, sól i pieprz i wymieszać. Połączyć z warzywami, wymieszać.
Przełożyć do słoja i odstawić do lodówki nawet na kilka godzin, by składniki dobrze się przegryzły.
Może być przechowywana w lodówce nawet kilka dni.