Aby dobrze i smacznie wykorzystać mięso po ugotowanym rosole to nie lada wyzwanie dla każdej gospodyni. Oczywiście sposobów jest wiele, na moim blogu jest też trochę propozycji, ale problem w tym, by nie były to ciągle pierogi, krokiety czy inne wyroby przeznaczone do podania na chlebie.
Jakiś czas temu proponowałam potrawkę, dodając do niej oprócz marchewki z rosołu, także groszek. Tym razem marchewki nie miałam, zrobiłam więc potrawkę w zupełnie innym wydaniu czyli w sosie … cytrynowym. I powiem krótko – z dodatkiem ryżu smakuje wyśmienicie.
Składniki
mięso z rosołu
1 cytryna
pół szklanki śmietanki kremówki
500 ml bulionu
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy
serek topiony prostokątny lub 2 trójkątne
2 łyżki mąki
sól i pieprz
masło do smażenia /zamiennie olej/
ryż lub makaron do podania
natka pietruszki do posypania
Wykonanie
Na patelnię dać masło, a gdy się rozpuści wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę, a po kilku sekundach wlać bulion, śmietankę, musztardę i sok z cytryny /ok 3-4 łyżki/, gotować ok. 10 minut, po czym dodać serek topiony, podgrzewać aż się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do gotowego już sosu dodać rozdrobnione trochę mięso i krótko zagotować
Podawać z ryżem lub makaronem, po wierzchu posypując posiekaną natką pietruszki.