Roladki drobiowe z brokułami i żółtym serem

Jeszcze jedna propozycja nadziania roladek. Farsz kolorowy, a roladki pyszne jak każde, jak zawsze.

roladki drobiowe z brokułami

Składniki

2 większe pojedyncze filety z kurczaka
1/2  brokuła
1/2 większej papryki czerwonej lub 1 marchew ugotowana
200 g sera żółtego
sól, pieprz, przyprawa złocista do kurczaka

jajko, mąka i bułka tarta na panierkę
olej i masło do smażenia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykonanie

Brokuł krótko obgotować /5-7 min./, przelać zimną wodą, osączyć. Podzielić na małe różyczki.
Oczyszczoną paprykę /lub ugotowaną marchew/ pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Filety przekroić wzdłuż na pół /powinniśmy otrzymać 4 porcje/, ubić cienko jak na kotlety, przyprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Na brzegu każdego ubitego kotleta ułożyć wzdłuż cząstki brokuła, między nie powtykać kostki papryki /marchewki/ i obsypać startym serem. Zwinąć każdy płat w roladkę, obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej, znowu w jajku i w bułce i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z masłem na rumiano ze wszystkich stron.
Podawać z ziemniakami i sałatą np. Sałata zielona w żółtym sosie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*