Placek kruchy – pychotka II

Ciasto warte wypróbowania, bo i smaczne i ładnie się prezentuje… na moim zdjęciu nie porywa, ale to wina fotografa czyli moja, ale kiedy już będę lepiej robić zdjęcia, wstawię nową fotkę, oczywiście drugi warunek, czyli zrobię znowu to ciasto.
pychotka II

Ciasto kruche:

20 dag margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
4 żółtka

dżem wiśniowy + sok z 1/2 cytryny

Piana:
4 białka /można dodać 3 z kremu/
1/2 szklanki cukru pudru
20 dkg płatków migdałowych

Krem:
1/2 litra mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy

1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny
aromat migdałowy + malibu /nalewka z pestek/

wiśnie z nalewki, w soku własnym lub z kompotu /ok. 0,5 l/

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części, wyłożyć na 2 jednakowe blaszki. Każdy placek posmarować dżemem wiśniowym. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli. Dodać część płatków migdałowych, wymieszać. Wyłożyć pianę na każdy placek .Posypać resztą płatków /troszkę zostawić do dekoracji/. Piec każdy placek ok. 30 min w temp.150 C.potem zostawić przy uchylonych drzwiczkach jeszcze na 10 min.

Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy.Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować mieszając , do zgęstnienia kremu. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń, sok z cytryny oraz aromaty migdałowe.

Na upieczony pierwszy placek /bezą do góry/, wyłożyć połowę masy, na to wiśnie, druga połowa masy, a na to drugi placek /bezą do środka, czyli do masy/. Na wierzch polewa z gorzkiej czekolady, udekorować resztą płatków migdałowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*