Naleśniki po…francusku

Fajny przepis na szybkie przygotowanie czegoś do zjedzenia. Do tego jakaś sałatka i już  głód zaspokojony.
Dla mnie pyszne! a podpatrzone u  Ewy Capri .
naleśniki po francusku

Składniki /na 6 naleśników/

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
1 łyżka oleju
przyprawy – sól, papryka słodka i ostra

dodatkowo
3 duże plastry szynki gotowanej – u mnie „babuni” /przekroić każdy na pół/
ok. 25 dkg sera żółtego – zetrzeć na grubych oczkach

Wykonanie

Ciasto na naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.

naleśniki po francusku

naleśniki po francusku

naleśniki po francusku

naleśniki po francusku

naleśniki po francusku

Porcję ciasta wylać na patelnie i usmażyć z jednej strony, odwrócić na drugą, zmniejszyć gaz i na połowę naleśnika wyłożyć starty ser żółty i szynkę /połówkę dużego plastra/, patelnię przykryć pokrywką.
Po chwili farsz przykryć drugą /pustą/ połową naleśnika, przez krótką chwilkę podsmażać.
Teraz delikatnie nacisnąć naleśnik widelcem w połowie i ostrożnie złożyć w trójkąt, jeszcze przez parę sekund podsmażać.
naleśniki po francusku
Podawać posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki lub po prostu polane keczupem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*