Bardzo smaczne pulpety o ciekawym smaku, polecam do makaronu, kaszy, ryżu i ziemniaków.
Składniki
500 g wieprzowego mięsa mielonego
2-3 ogórki konserwowe
1 nieduża marchewka
1 cebula
sól, pieprz
2 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/4 szklanki wody
Sos:
3 szklanki wody
1/2 litra soku pomidorowego
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki mąki
2 czubate łyżki posiekanego kopru
sól, pieprz
1 łyżka vegety
Wykonanie
Do zmielonego mięsa dodać bułkę tartą, jajko, wodę i mąkę ziemniaczaną, doprawić wszystko pieprzem i solą i dokładnie wyrobić.
Cebulę, marchewkę i ogórki pokroić w nieduże w słupki /cebulę i marchewkę starłam na dużych oczkach/, delikatnie wymieszać i dodać do mięsa, wszystko razem jeszcze raz wymieszać.
Mokrą ręką formować pulpety, oprószyć je delikatnie mąką i układać na półmisku. Do szerokiego rondla wlać wodę, dodać ziele, listek i vegetę, doprowadzić do zagotowania.
Gdy płyn się gotuje, wkładać powoli łyżką pulpeciki i gotować je pod przykryciem na bardzo małym ogniu, około 25-30 min. Ugotowane pulpety wyjąć na półmisek łyżką cedzakową.
Do sosu dodać sok pomidorowy, koncentrat i posiekany koperek, wszystko doprawić solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę rozrobić zimną wodą, tak żeby nie było grudek, wlać do sosu i chwilę zagotować, ciągle mieszając. Do gotowego sosu dodać ugotowane pulpety i jeszcze razem gotować około 1 min.