Tradycją jest pieczenie na święta Bożego Narodzenia pierników i keksów. Aby tradycji stało się zadość też je piekę, choć prawdę mówiąc aż tak za tymi wypiekami nie przepadam. W tym roku polecam wypiek 2w1 czyli keks piernikowy.

keksówka 10×27 cm
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
Składniki
- 260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 duże jajka L
- 150 g naturalnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
- 150 ml maślanki lub kefiru
- 140 g suszonej żurawiny
- 5-6 łyżek rumu
Polewa:
- 130 g białej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
- suszona żurawina do ozdoby ciasta
Wykonanie
Ciasto:
1. Do słoika wsypać żurawinę, wlać rum, zakręcić słoik i wstrząsnąć. Odstawić tak przygotowaną żurawinę na 24 godziny, można nawet na kilka dni.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać przyprawy, wymieszać łyżką.
3. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do maślanej masy dodać miód i wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Do ciasta dodać połowę przygotowanej mąki z przyprawami i wlać połowę maślanki, krótko wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i wymieszać na jednolite ciasto (nie należy zbyt długo mieszać). Dodać żurawinę z rumem i wymieszać szpatułką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na funkcji góra-dół przez 60 minut /drugi poziom piekarnika/. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
8. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić na około 15-20 sekund, wyjąć i zamieszać, znów wstawić do mikrofalówki. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać.
9. Śmietankę zagotować i gorącą dodać do roztopionej czekolady, mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Polewę odstawić do całkowitego ostudzenia, od czasu do czasu można ją zamieszać, polewa ma zgęstnieć.
10. Gotową polewą udekorować ciasto. Na koniec ciasto posypać żurawiną. Ciasto odstawić, aż polewa stężeje.