Udka kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

Bardzo smaczne, lekko słodkawe, lekko … musztardowe… i takie „nakropkowane”, dzięki użytej musztardzie francuskiej.
Powinny być bardziej złote, ale niepotrzebnie włączyłam na chwilę termoobieg i trochę je „przyłapało” i to jest przestroga na przyszłość – nie przyśpieszać zrumieniania przez włączenie termoobiegu.
Na smak potrawy nie miało to jednak wpływu – udka są mięciutkie i soczyste.
udka kurczaka w miodzie i musztardzie

Inspiracja – źródło

Składniki

1 kg udek z kurczaka /miałam pałki i udka/
seler naciowy /pominęłam/

marynata miodowo-musztardowa

2 łyżki musztardy dijon /dałam stołową/
2 łyżki musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej /dałam francuską/
2 łyżki miodu /dałam wielokwiatowy/
4 łyżki oleju rzepakowego
2 kopiate łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
sól, pieprz

Wykonanie
udka kurczaka w miodzie i musztardzie

Udka umyć, dobrze osuszyć i przełożyć do miski.
W drugiej misce połączyć wszystkie składniki marynaty i przelać je do udek. Dokładnie wetrzeć marynatę w mięso kurczaka i odstawić do lodówki na minimum godzinę /ja odstawiłam na całą noc/.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć zamarynowane kawałki kurczaka. Nadmiarem marynaty posmarować kurczaka po wierzchu.
Teraz wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 60 min.
Pierwsze 45 min. piec pod przykryciem, następnie 10-15 min. już bez przykrycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*