Sos niemal uniwersalny, bo ma bardzo różne zastosowanie, m.in. nadaje się do makaronu i ryżu, ale też do przeróżnych zapiekanek.
tu z makaronem
Składniki
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
100 g sera sera żółtego /np. gouda/
100 g sera pleśniowego /lazur, camembert/
100 g sera parmezan /zamiennie daję kanapkowy, smakowy serek biały np. czosnkowy lub serek topiony ziołowy/
natka pietruszki
sól, pieprz kolorowy
Wykonanie
Śmietanę podgrzać w rondelku, dodać pokruszony ser pleśniowy i parmezan /lub biały czy topiony/, podgrzewać cały czas mieszając. Gdy się już ładnie rozpuszczą dodać starty ser żółty, podgrzewać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem kolorowym. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gdyby sos okazał się za gęsty, rozcieńczyć mlekiem.
Zrobiłam dzisiaj Twój sos, nawet taki sam makaron:)) Zamiast goudy dałam cheddar, bo zalega w lodówce. Pycha. Dziękuję.
Witaj Patrycjo /czy to TA Patrycja?/.
Cieszę się, że sos smakował. Sama zapomniałam o nim, dzięki za przypomnienie, niebawem też się skuszę. Pozdrawiam gorąco.
Uściski przesyła TA Patrycja hihihi, czyli Zefirek.
No i znowu będę śpiewać…Jezu, jak się cieszę…hurrrra.
Zefirku Drogi, sorry, ale Cię nie rozpoznałam, zmieniłaś swe „znaki szczególne”… nawet komp Cię nie rozpoznał…
Witam Cię serdecznie, miło, że wpadłaś.