Sos słodko-kwaśny

Bardzo smaczny, nie ustępuje „gotowcom” sklepowym, nawet lepszy, bo bez „chemii”.
W zimie tylko podsmażyć np. kawałek kurczaka pokrojonego w kostkę, dodać do sosu, ugotować ryż lub makaron i obiad gotowy.

Składniki

3 kg pomidorów
1 kg cebuli
po 1 papryce czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej
0,5 kg cukru /wg mnie wystarczą 2 pełne szklanki tj. 44-45 dkg/
2 łyżki musztardy stołowej
0.5 szklanki octu 10% /wg mnie troszkę mniej/
2 łyżki vegety
1 łyżka curry
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
5 ząbków czosnku
2 łyżki mielonej papryki słodkiej
pieprz ziołowy, sól do smaku

Wykonanie

Pomidory sparzyć , obrać ze skórki, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i gotować razem na małym gazie 30-45 minut.
Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, ananasy w kawałki, kukurydzę odsączyć, czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić w plasterki, razem z przyprawami dodać do pomidorów.
Gotować jeszcze ok 10 minut. Na koniec gotowania dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości soku z ananasów. Nakładać gorące do słoików /do pełna/, zakręcać i odwracać.
Dla pewności można krótko zapasteryzować /ok.10 min./.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*