Murzynek cukiniowy

W letnim sezonie robię różne różności z cukinii, w tym także używam jej do pieczenia ciast. Na blogu zamieściłam już kiedyś przepis na Wilgotny torcik czekoladowo-cukiniowy z bitą śmietaną, dziś dzielę się przepisem na ciasto z „rodziny” murzynków.
Bardzo proste i szybkie do wykonania, ale smak rewelacyjny. I nikomu nie przyjdzie nawet do głowy, że jest w nim cukinia… a to ona powoduje, że ciasto jest tak pysznie wilgotne.

przepis od Izabeli 

forma keksowa 10×27 cm

Składniki

2 szklanki cukinii startej
1 szklanka cukru kryształ /dobrze dać cukier trzcinowy/
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki soli

cukier puder do posypania

Wykonanie

Cukinie wraz ze skórką zetrzeć na tarce o średnich oczkach /drobne wiórki/. Posolić i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku i odmierzyć 2 szklanki.

Jajka ubić z cukrem na puszystą mase. Dodać olej i nadal ubijać.
Do masy jajecznej wsypać powoli „suche” składniki i dokładnie wymieszać.
Dodać cukinię i już na najniższych obrotach miksować około 5 minut.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C /II poziom grzanie góra dół/i piec około 45-50 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

Do ciasta można też dodać bakalie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*