Krokiety z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Lubię różnorodność w kuchni, a skoro za oknem zimno i wietrznie, to można czas wykorzystać na eksperymenty. Bardzo lubimy Pierożki drożdżowe pieczone, szczególnie z kapustą i kaszą gryczaną. Trudno jednak piec je bez przerwy. Pomyślałam zatem – a dlaczego nie mogą być krokiety?
Mogą… i oto są, również smaczne, a ile mniej pracy…
krokiety z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1 szklanka piwa
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju

Farsz

1/2 kg kapusty kiszonejugotować
1
torebka kaszy gryczanej – ugotować
1 duża cebula – usmażyć na smalcu
Vegeta, kminek mielony, sól, pieprz do smaku
krokiety z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.

Ugotowaną kapustę odcisnąć i pokroić na drobniej, po czym dodać ją na patelnię z przysmażoną cebulą, chwilę razem dusić, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Naleśniki rozłożyć, farsz podzielić na ilość porcji odpowiadającej ilości naleśników i wyłożyć na przygotowane placki, zwijać krokiety, panierować w jaku i bułce i smażyć na złoty kolor.
Podałam je z czerwonym barszczykiem, przygotowanym na bazie barszczu kiszonego..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*