Lubię różnorodność w kuchni, a skoro za oknem zimno i wietrznie, to można czas wykorzystać na eksperymenty. Bardzo lubimy Pierożki drożdżowe pieczone, szczególnie z kapustą i kaszą gryczaną. Trudno jednak piec je bez przerwy. Pomyślałam zatem – a dlaczego nie mogą być krokiety?
Mogą… i oto są, również smaczne, a ile mniej pracy…
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1 szklanka piwa
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju
Farsz
1/2 kg kapusty kiszonej – ugotować
1 torebka kaszy gryczanej – ugotować
1 duża cebula – usmażyć na smalcu
Vegeta, kminek mielony, sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.
Ugotowaną kapustę odcisnąć i pokroić na drobniej, po czym dodać ją na patelnię z przysmażoną cebulą, chwilę razem dusić, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Naleśniki rozłożyć, farsz podzielić na ilość porcji odpowiadającej ilości naleśników i wyłożyć na przygotowane placki, zwijać krokiety, panierować w jaku i bułce i smażyć na złoty kolor.
Podałam je z czerwonym barszczykiem, przygotowanym na bazie barszczu kiszonego..