Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami

Pyszne, jarskie gołąbki ze zdrową kaszą pęczak i pieczarkami… pieczarki może już mniej zdrowe, ale smaczne. Lubię tylko  odsmażone na maśle, bez żadnych dodatków.
gołąbki pęczak pieczarkib

Składniki

1 średnia główka białej kapusty
farsz
2 szklanki pęczaku /ok. 40dkg/
4 szklanki wody + 2 kostki grzybowe
50-70 dkg pieczarek
2 duże cebule
3-4 łyżki masła
sól, pieprz, ew. vegeta
gołąbki pęczak pieczarkia

Wykonanie

Kapustę, po uprzednim wycięciu głąba, parzyć w osolonym wrzątku , z dodatkiem 2 łyżek oleju i 2 łyżek octu , stopniowo usuwając liście. Po ostygnięciu wyciąć zgrubiałe części /tzw. nerwy liścia/.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru, po czym dodać pokrojone w grubą kostkę pieczarki i dusić razem do miękkości i uzyskania pięknego rumianego koloru /ok. 10 min./.
Wodę /4 szklanki/ połączyć z kostkami grzybowymi, dodać masło i zagotować. Na wrzącą dać kaszę i gotować na małym ogniu mieszając do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn /ok. 10 min./. Teraz dodać usmażone pieczarki i cebulę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem /można dodać troszkę Vegety/ i dusić jeszcze trochę razem – ja stawiam na małym gazie, podkładając pod garnek płytkę, żeby się nie przypaliło, ale można też wstawić do nagrzanego piekarnika /tak jak się robi ryż na sypko/.
Ostudzone porcje farszu zawijać w liście, układać w rondlu wyłożonym liściem z kapusty, na wierzch też położyć liścia /o ile nam został/, dać troszkę masła, kilka kropli maggi lub wywar z gotowania grzybów i zapiec w piekarniku w temp. 150 st. C /termoobieg/ przez ok. 1 godz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*