Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Są już w moich zbiorach Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, jednak tamte są zarezerwowane tylko i wyłącznie na Wigilię.
Ale co, jeśli są ich smakosze także w ciągu roku? i proszą – zrób gołąbki z kaszą …?
No to robię, ale bez udziału grzybów, ale za to z piekarkami tylko… ot, wilk syty i owca cała, jak mówi przysłowie, bo i tradycja nie naruszona i smakoszowi /czytaj mojej córeczce/ się dogodzi.
gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki

1 średnia główka kapusty

farsz

30 dkg kaszy gryczanej /1,5 szklanki/
3 szklanki wody
3 łyżki masła
30-50 dkg pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka suszonego majeranku
2 grzybowe kostki rosołowe
sos sojowy do smaku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Kapustę, po uprzednim wycięciu głąba, parzyć w osolonym wrzątku , z dodatkiem 2 łyżek oleju i 2 łyżek octu , stopniowo usuwając liście. Po ostygnięciu wyciąć zgrubiałe części /tzw. nerwy liścia/.

Cebulę i czosnek pokroić drobno, zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki i dusić razem do miękkości i uzyskania rumianego koloru.

Zagotować wodę z masłem i kostkami grzybowymi, na wrzącą wsypać kaszę gryczaną, gotować na małym ogniu mieszając do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Teraz dodać usmażone pieczarki, wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem oraz majerankiem i dusić jeszcze chwilkę. Ostudzić, po czym dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Zawijać farsz w liście tak,  jak robi się krokiety, układać w rondlu wyłożonym liściem z kapusty, na wierzch też położyć liścia /o ile nam został/, dać troszkę masła, kilka kropli maggi lub wywar z gotowania grzybów i zapiec w piekarniku w temp. 150 st. C /termoobieg/ przez ok. 1 godz.

Podawać polane sosem grzybowym lub tylko odsmażone na maśle.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*