Sernik świąteczny z cytrusową nutą

Na moim blogu przepisów na sernikiem pod dostatkiem, bo nie może być inaczej u „wielbicielki” tego ciasta. Jest też pyszny Sernik świąteczny oraz Sernik świąteczny z pianą „olejową” i mandarynkami. Nieskromnie dodam, że ten pierwszy znalazł się nawet wśród 15 najlepszych serników świątecznych /patrz 15 najlepszych przepisów na świąteczny sernik! – KOBIETA TO JA/. Jednak lubię na specjalne okazje, a święta BN do takich należą, przygotować zawsze coś nowego i to jak chodzi o wypieki jak też inne potrawy. Oczywiście zawsze powinny i są też pozycje „żelazne”, takie, bez których święta by się nie odbyły, ale też jest to okazja, aby przygotować coś nowego i może zaskoczyć gości?
Zatem jak się rzekło – sernik też musi być dotąd nie serwowany i tym razem będzie to sernik bardzo cytrusowy… z pomarańczową, cytrynową i limonkową nutą.
 

Składniki /forma 24×36 cm/

Ciasto kruche

2 szklanki mąki tortowej
150 g masła lub dobrej margaryny
1 kopiata łyżka smalcu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej /lodowatej/ wody
1 jajko

dżem z pigwy lub powidło/marmolada do posmarowania spodu pod serem – zapomniałam dać

Masa Serowa

1 kg dobrego sera z wiaderka /polecam Trzebownisko/
250 g twarogu tłustego /kostka lub klinek/
8 jajek /L/
szczypta soli
100 g masła lub dobrej margaryny
1,5 szklanki cukru
2 kisiele cytrynowe /proszek/
1 cytryna
1 limonka
1 pomarańcza
aromat cytrynowy i śmietankowy /po kilka kropli/

Polewa

1 tabliczka białej czekolady – 100 g
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki śmietanki 30%


Wykonanie

Ciasto
Masło i smalec pokroić w kostkę i bardzo dobrze schłodzić. Wrzucić do malaksera, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Gdy składniki się połączą /powstanie jednolita kula/, ciasto włożyć do woreczka foliowego i dobrze schłodzić przez ok. 0,5 godz. po czym wylepić nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 12 min. w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. Ostudzić i posmarować dżemem/powidłami/marmoladą.

Masa serowa
Masło roztopić i ostudzić. Dodać skórkę otartą z cytrusów, wymieszać.
Z owoców wycisnąć sok.
Ser w kostce rozdrobnić np. widelcem.
Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru na puch, dodać ser z wiaderka i rozdrobniony twaróg z kostki, kisiel, sok z owoców oraz roztopione i przestudzone masło, całość krótko zmiksować /tyko do połączenia składników/.
Białka ubić ze szczyptą soli, usztywnić 1 szklanką cukru.
Sztywną pianę wmieszać delikatnie szpatułką/drewnianą łyżką do masy serowej.
Masę przełożyć do formy na podpieczony spód.
Piec ciasto w nagrzanym do 175 st.C piekarniku łącznie przez ok.1 godzinę /II poziom grzanie góra-dół/, przy czym gdy już podrośnie /po ok.20 min./, zmniejszyć temp. do 150 st.C.i piec nadal /ok. 40 min./. Studzić w piekarniku pierw 15 min. przy zamkniętych drzwiczkach, potem przy uchylonych drzwiczkach przez ok. godzinę, po czym już wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na noc zaleca się włożyć sernik do lodówki lub wynieść w chłodne miejsce np. balkon.
Uwaga – oczywiście wkładając sernik do piekarnika należało włożyć na spód naczynie z gorącą wodą /naczynie wyjąć po zakończeniu pieczeniu/; ja tym razem o tym zapomniałam i sernik troszkę mi pękł na środku.

Polewa
Czekoladę połamać, dodać olej i śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej /pierw ogrzać, a gdy czekolada zmięknie wymieszać wszystko na gładką polewę, przestudzić i wylać na zimny sernik lub zrobić esy-floresy.
Można też dodatkowo zrobić zdobienia polewą czekoladową – ja użyłam polewy z mlecznej czekolady, która została mi z makowca z serem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*