Rabarbarowa pokusa

Sezon rabarbarowy trwa na dobre, zatem ciasta z jego dodatkiem są niemal obowiązkowe. Dziś proponuję pyszne ciasto, które kusi samym widokiem, stąd nazwałam je „rabarbarową pokusą”.
Ciasto jest nieco podobne do dwóch innych, a to Biszkopt przełożony masą rabarbarową i Placek z rabarbarem w masie budyniowej.
Podobne, ale… zupełnie inne tak w smaku, jak też w wykonaniu.
Trzeba się zatem pokusić na jego wykonanie… koniecznie.

forma 20×32 cm lub 24×36 cm

Ciasto:

5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
120 ml oleju (u mnie rzepakowy)
250 g mąki pszennej
50 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rabarbarowe nadzienie:

1000 g rabarbaru
200 g truskawek
3/4 szklanki cukru /lub więcej gdy za kwaśne/
sok z połowy małej cytryny
1 kisiel w kolorze czerwonym /truskawkowy, malinowy, wiśniowy/
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej /zależy od gęstości masy/ lub dodatkowo jeszcze 1 kisiel

Lukier:

szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku



Wykonanie:

Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar umyć, nie obierać i pokroić go w średniej wielkości kostkę. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pokroić w ćwiartki. Owoce umieścić w większym garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru. Skrobię ziemniaczaną i kisiel wymieszać w osobnym kubeczku z kilkoma łyżkami zimnej wody. Mieszaninę dodać do miękkiego rabarbaru. Całość dokładnie wymieszać. Zagotować, otrzymując kisiel. Wystudzić.

Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną pianę /całość powinna  trzykrotnie zwiększyć swoją objętość/. Cały czas ubijając, wlewać powoli strużką olej oraz mleko. Do powstałej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać całość delikatnie przy pomocy szpatułki. Połowę powstałego ciasta przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się ciasta /ciasto powinno być prawie upieczone, nie surowe i nie rzadkie/. Gotowy spód wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyłożyć na niego nadzienie rabarbarowe. Na owoce przelać resztę ciasta, wyrównać. Piec całość kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić /ciasto musi kilka godzin odstać, by owocowe nadzienie się “związało”/.

Lukier

Cukier puder wymieszać z wrzątkiem.  Gotowym lukrem polać wierzch ciasta lub zrobić esy-floresy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*