Pierogi z mielonym mięsem wieprzowym

Są już na blogu przepisy na pierogi z mięsem, ale są to głównie pierogi z mięsem po gotowanym rosole czyli z mięsem drobiowym.
Zatem czas na pierogi z mięsem wieprzowym.
Ale zachęcam też do zrobienia pierogów z mięsem drobiowym, a to:
Pierogi z mięsem,
Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami,
Pierogi z mięsa drobiowego z kaszą kuskus,
Pierogi z mięsa drobiowego z kaszą gryczaną
pierogi z mięsem wieprzowym (4)

Składniki /na ok. 50 szt. pierogów/

Ciasto

0,5 kg mąki – czyli 3 szklanki /250 ml każda/
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka masła /oleju/
1/2 łyżeczki soli
3 pełne łyżki posiekanego zielonego koperku lub natki pietruszki
	pierogi z mięsem wieprzowym

Farsz

50 dag mięsa mielonego /szynka lub łopatka/
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego /czerwonej/
pierogi z mięsem wieprzowym (5)

Wykonanie

Przygotować ciasto zgodnie z przepisem podstawowym Ciasto na pierogi.

Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Do zmielonego mięsa dodać cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki farszu. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz powinien mieć wyrazisty smak /dobrze go doprawić/, jak też być w miarę wilgotny /w razie potrzeby dodać troszkę bulionu lub w ostateczności wody/.

Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować we wrzątku z dodatkiem soli przez 7-10 min. od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch /czas gotowania uzależniony od wielkości pierogów – pamiętać, że farsz jest z surowego mięsa/. Podawać z wybraną omastą /masło lub przesmażona cebulka/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*