Ziemniaki i cukinia – idealny duet na lato

Wpadła mi ta kombinacje w oko, kiedy buszowałam w necie, a „moja” podróż zakończyła się u  Ogrodnika w podróży.
Wystarczą jedynie ziemniaki pozostałe po wczorajszym obiedzie, kawałek cukinii, cebula i trochę zieleniny, a do tego kubek kefiru lub maślanki i już pyszne jedzonko można serwować. Ja zaszalałam i dołożyłam sobie jeszcze kalafior z bułką tartą.
Bardzo mi smakowało, mniam mniam…

Składniki

mała miseczka całych młodych ziemniaków już ugotowanych
1/2 cukinii /wskazana zielona, ale żółta też będzie/
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
ulubione świeże zioła – u mnie natka pietruszki i tymianek
olej do smażenia

no i kubek maślanki /u mnie/

Wykonanie

Ziemniaki i cukinię pokroić w jednakową mniej więcej kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać drobno. Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i usmażyć do miękkości cukinii i zarumienienia ziemniaków. Dodać zieleninę i … zajadać, popijając zimnym kefirem lub maślanką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*