Udka kurczaka w pieczarkach

Uwielbiam…tak, tak, udka też lubię, ale uwielbiam dania, które robią się same… prawie same. A te udka do takich należą. Wystarczy wstawić je do piekarnika na jednej półce, na drugiej – ziemniaki /zwłaszcza, gdy są młode/ i za jednym podejście wszystko jest upieczone. Oszczędność czasu i energii elektrycznej czy gazu, zatem danie też ekonomiczne. W międzyczasie wystarczy „machnąć” jakąś sałatkę czy wyjąć ze słoja ogórka małosolnego i już…

Składniki

4 duże udka kurczaka /górna część ćwiartki kurczaka/
przyprawa „złocisty kurczak”
papryka słodka, pieprz ziołowy, sól czosnkowa
400-500 g pieczarek
1 cebula
250-300 ml śmietany kremówki 30%

Wykonanie

Umyte i osuszone udka obsypać dokładnie przyprawami i odstawić na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce /u mnie całą noc w lodówce/. Po tym czasie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, na wierzch wyłożyć pokrojone dowolnie pieczarki i cebulę, zalać wszystko śmietaną i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40-50 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*