Surówka z kiszonej kapusty w zalewie

Surówka podobna do tej zwykłej, znanej wszystkim, ale trochę inna, z uwagi na fakt, że zalewa się wszystko gorącą zalewą, dzięki czemu inne smaki są wydobyte. Ostatnio spotkałam, że ktoś dodawał do podobnej seler – umieściłam go w składnikach w nawiasie… można spróbować i takiej wersji…
Surówka bardzo dobrze się komponuje z kotletami rybnymi – mielonymi.
Surówka z kiszonej kapusty w zalewie

Składniki

0,5 kg kiszonej kapusty
1 czerwona cebula drobno pokrojona
1/2 czerwonej świeżej papryki /dobrze dodać część zielonej/
2 marchewki
/2 łyżki startego selera/

natka z pietruszki – sporo
starte jabłko

Zalewa

1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki zmielonej gorczycy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Kapustę dobrze odcisnąć, pokroić,dodać cebulę pokrojoną w ćwierć krążki, paprykę w paski, startą na tarce z grubymi oczkami marchew /oraz seler/.
Składniki zalewy, z wyjątkiem oleju, zagotować, teraz dodać olej i gorącą zalewą zalać kapustę z dodatkami.
Wymieszać, schłodzić dobrze w lodówce /najlepiej całą noc/. Dodać natkę, ewentualnie starte jabłko.
Ocet z pozostałymi składnikami zalewy z wyjątkiem oleju zagotować.
Wtedy dodać do octu olej i jeszcze gorącą zalewę wlać do
Dokładnie wymieszać ,ubić i zostawić na 12 godzin (najlepiej na noc).
Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki,można tez dodać starte na tarce jabłko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*