Surówka z kiszonej kapusty w zalewie

Surówka podobna do tej zwykłej, znanej wszystkim, ale trochę inna, z uwagi na fakt, że zalewa się wszystko gorącą zalewą, dzięki czemu inne smaki są wydobyte. Ostatnio spotkałam, że ktoś dodawał do podobnej seler – umieściłam go w składnikach w nawiasie… można spróbować i takiej wersji…
Surówka bardzo dobrze się komponuje z kotletami rybnymi – mielonymi.
Surówka z kiszonej kapusty w zalewie

Składniki

0,5 kg kiszonej kapusty
1 czerwona cebula drobno pokrojona
1/2 czerwonej świeżej papryki /dobrze dodać część zielonej/
2 marchewki
/2 łyżki startego selera/

natka z pietruszki – sporo
starte jabłko

Zalewa

1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki zmielonej gorczycy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Kapustę dobrze odcisnąć, pokroić,dodać cebulę pokrojoną w ćwierć krążki, paprykę w paski, startą na tarce z grubymi oczkami marchew /oraz seler/.
Składniki zalewy, z wyjątkiem oleju, zagotować, teraz dodać olej i gorącą zalewą zalać kapustę z dodatkami.
Wymieszać, schłodzić dobrze w lodówce /najlepiej całą noc/. Dodać natkę, ewentualnie starte jabłko.
Ocet z pozostałymi składnikami zalewy z wyjątkiem oleju zagotować.
Wtedy dodać do octu olej i jeszcze gorącą zalewę wlać do
Dokładnie wymieszać ,ubić i zostawić na 12 godzin (najlepiej na noc).
Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki,można tez dodać starte na tarce jabłko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *