Surówka z kapusty pekińskiej z pysznym sosem i żurawiną

Bardzo smaczna i bardzo kolorowa surówka do obiadu. Z podanych składników wychodzi spora misa surówki, w sam raz jako dodatek do mięsa np. na rodzinny obiad. Gdy chcemy mniej, wystarczy zrobić  połowę porcji.


Składniki

1 kapusta pekińska
1 por lub ogórek zielony
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
pół puszki kukurydzy /opcjonalnie/
sól, pieprz

sos
150 ml oleju /może być smakowy/
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

garść żurawiny

Wykonanie

Jeżeli do surówki użyjemy por, należy wcześniej cienko go pokroić i lekko posolić /można vegetą/, aby zmiękł.

Do miski włożyć kapustę cienko pokrojoną, dodać pokrojoną w ćwierć- lub półplasterki rzodkiewkę, ogórek /gdy nie będziemy dodawać pora/ oraz posiekane dodatki zielone i kukurydzę. Na końcu dodać miękki por /o ile będzie dodawany/, pieprz, ewentualnie sól. Wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki.

Składniki sosu wymieszać dokładnie, potrząsając zakręconym słoikiem. Dodać pokrojoną na drobniej żurawinę /wystarczy przekroić na pół/.
Przed podaniem polać sałatę po wierzchu przygotowanym sosem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*